Helva üretimi ile uzun yıllardır üretim sektöründe faaliyet gösteren Helvacizade, adını 1888'den gelen aileden alıyor. 1950'lerde perakende ürün dağıtımı ve toptan gıda alanlarında faaliyet gösteriyor.
İlke olarak yatırım odaklı bir firma olan Helvacizade, 24000 m2 açık ve 6000 m2 kapalı alanda, 1989 Kasım ayında kurulan ve 25 Ekim 1991'de tamamlanan bir petrol tesisi kurdu. Petrol fabrikası yılda 20000 ton kapasiteyle üretime başladı.
1994 yılında Danimarka, Almanya, İsveç, Belçika, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Gürcistan ve Suudi Arabistan gibi birçok ülkeye ihracat yapmaya başladı.
2003 yılında yıllık üretim kapasitesi 130 bin tona yükseltilmiş ve pazar talebine yanıt olarak ilave tesisler artırılmıştır. Kapasite artışı 24 çeşit bitkisel yağ üretir. Bugün Helvacızade tesisleri 102 bin m2 açık ve 50 bin m2 kapalı alanda faaliyet göstermektedir. PLC otomasyon sistemi ile üretim, insan hatasından bağımsız ileri ve kapsamlı teknoloji kullanılarak gerçekleştirilir. Ayçiçek yağı, Zeytinyağı, Mısır yağı, Soya yağı, Kanola yağı, Pamuk yağı, Fındık yağı ve bitkisel karışım yağı üretilmektedir.
1991 yılında ayçiçek yağı, 2002 yılında fındık yağı ve 2003 yılında mısır ve zeytinyağı ürünleri ürün portföyüne eklenmiştir. 2007 yılında Miksvit ve Soyalin ürünlerini ekleyerek iç ve dış pazarda iş hacmi artmıştır. Birçok ilke imza atan Helvacizade, 2008 yılında Türkiye'de ilk defa yer fıstığı yağı üretimi gerçekleştirdi.
Helvacizade A tarafından ulaşılan son nokta. EFQM ( Avrupa Kalite Yönetim Vakfı ) mükemmellik modeliydi. Modeli kullanan ilk petrol fabrikasıdır. Bu bağlamda, EFQM mükemmellik modelinde yer alan kriterler, kuruluşun hedefleri doğrultusunda tasarlanmış, yapılandırılmış ve uygulanmıştır.
2009 yılında Şirket, Türkiye'de ve dünyada ilk kez alternatif ilaçları destekleyen 20 bitki türünden üretilen doğal bitkisel yağların üretimini gerçekleştirmiştir. Doğanın zenginliğinin keşfi olarak, Naturel ürün yelpazesi 10 yıllık AR-GE sonrasında geliştirilmiştir. Üzüm çekirdeği yağı, Nar çekirdeği yağı, Kabak çekirdeği yağı, Keten tohumu yağı, Haşhaş tohumu yağı, Susam yağı, Ardıç yağı, Siyah Kimyon yağı gibi ürünler piyasaya sunulmuştur.
Bitkisel yağlardaki engin deneyimine ek olarak, 1999'dan bu yana 5 yıl boyunca 60 kişiden oluşan bir bilimsel komite tarafından yürütülen D çalışmaları (Ege Üniversitesi Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi). Zade Vital markası, 23 çeşit soğuk pres ve 16 çeşit olmak üzere 170'den fazla form sunmaya başladı. Mart 2012'den bu yana doktorlar ve eczacılar için organik soğuk presler. Bugün Türkiye'nin ilk sağlık markası Zade Vital, 106 farklı çeşit ve 501 çeşit soğuk bitki & meyve, tohum ve & nbsp; yöntemi ve hepsi 13 binden fazla eczanede mevcuttur.
Konya'daki Zade tesislerinde Doğal Ürünler Araştırma Uygulama Merkezi DUAMER'i kuran Helvacizade, 2013 yılında 85000 m2'lik alanda 2500 m2'lik araştırma uygulama merkezini satın almıştır. Türkiye'de ilk kez Helvacizade geleneksel bir bitki yetiştirmeyi de başarmıştır. Sağlık Bakanlığı'ndan insan kullanımı için tıbbi ürün olarak tıbbi ürün, Zade Vital 2015 yılında faaliyet gösteren D ve üretim tesisleri, GMP (İyi Üretim Uygulamaları) standartlarında üretim yapabilen Avrupa'nın en büyük yumuşak kapsül üretim tesisi olarak kurulmuştur.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 200. ARGE olarak sertifikalandırılan Zade'de; 1 Eylül 2015 tarihinde Türkiye'nin D merkezi ve Zade Vital İbn-i Sina Ar-Ge, tüm Helvacızade markaları adına besin desteği, gıda ve ilaç için ürün geliştirme ve patent başvuruları yapılmaktadır.
Merkezi ve Konya'da bulunan Zade ve Zade Vital tesisleri ile Türkiye'nin ilk 500 sanayi kuruluşundan biri olan Helvacizade, 430 çalışanı bulunan 7 tesiste bitkisel yağ ve doğal besleyici gıda ikameleri üretmektedir. Halen 5 kıtada 70'ten fazla ülkeye ihracat yapan Helvacizade, 17 kalite ve sistem sertifikası ile üretim yapan ilk ve tek firmadır. Helvacizade geleceğe yatırım yapmaya devam ederken, yenilikçi ve yüksek teknolojili ürünler geliştirmeyi ve Helvacızade markaları ile müşterilere ve tüketicilere sunmaya devam etmeyi hedefliyor.